Βιβλία – Εκδόσεις

Έρωτας Γεύσεων

book_cover.jpgΤο βιβλίο «Έρωτας Γεύσεων» είναι το πρώτο βιβλίο μαγειρικής για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και το οποίο δημιουργήθηκε με την αρωγή του Γ.Γ. της Περιφέρειας για το 2006 κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου , το οποίο εκδόθηκε από τα «Ελληνικά Γράμματα».

Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη κρατούν πιστά τις παραδόσεις. Στις  σελίδες  του δεν θα βρει  κανείς συνταγές  με μαγιονέζα  ή  κρέμα  γάλακτος. Τα ντόπια σιτηρά, λαχανικά και φρούτα, τα κρέατα, τα πουλερικά και τα ψάρια συνθέτουν ένα γευστικό μωσαϊκό στο οποίο συναντιούνται οι πέντε νομοί και τα δύο νησιά της περιοχής.

Στο παρόν βιβλίο οι συνταγές παρουσιάζονται θεματικά, με βάση τον τόπο καταγωγής τους, αλλά και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται. Επίσης, έχουν χωριστεί σε εποχές, σύμφωνα με το τι παράγεται και τι τρώγεται την άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και το χειμώνα, ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ, ΚΑΒΑΛΑΣ, ΔΡΑΜΑΣ, ΞΑΝΘΗΣ, ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΑΙ ΕΒΡΟΥ. Ενδιάμεσα παρεμβάλλεται φωτογραφικό υλικό από τους ανθρώπους, τα μέρη, τα προϊόντα και τα γλυκά.

Το βιβλίο βρίσκεται ήδη στην δεύτερη  έκδοση του, σε μικρό χρονικό διάστημα από την πρώτη  έκδοση του,  αφού έγινε  γρήγορα αγαπητό για την απλότητα του και τις νόστιμες συνταγές


Θρακιώτiκες Μυρωδιές και Γεύσεις (ΕΚΔΟΣΗ  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ )

second_book_cover_1.jpgΠρόλογος

«Ξάνθη, μια περιοχή ευλογημένη και ευνοημένη από τους μύθους, την ιστορία, το Διόνυσο, το Δημόκριτο και την ίδια της τη φύση. Εδώ, οι αξίες των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων και η εμπειρία των αιώνων περιδιαβαίνουν τα μαγευτικά σοκάκια της παλιάς πόλης και σμίγουν,  εκτός  των άλλων, μαζί με  τα  εξαιρετικά προϊόντα γης και θάλασσας, στις εμπνευσμένες συνθέσεις γεύσεων και στις διαχρονικές γαστρονομικές αναζητήσεις.

Η  κουζίνα  της  Ξάνθης,  όπως  και  ολόκληρης  της  Θράκης, διαμορφώθηκε  κυρίως  από  τις  επικρατούσες  κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και από τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή.
Σημαντικότατο  ρόλο  παίζουν,  όχι μόνο  οι  γευστικές  καταβολές  που κληρονομούνται  σχεδόν  αυτούσιες  από  γενιά  σε  γενιά,  αλλά  και  οι διάφορες παραλλαγές τους, βασισμένες στη φαντασία των κατοίκων να διαχειριστούν την πρώτη ύλη με κάποιο  ιδιαίτερο τρόπο.

Μεγάλη επίδραση στην τοπική κουζίνα είχαν και οι συνήθειες των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μέσα στους αιώνες, με κυρίαρχες αυτές  των  προσφύγων  από  την  Ανατολική  Θράκη,  τη  Μικρά  Ασία και  τελευταία  των  παλιννοστούντων Ποντίων.  Τέλος,  οι  εποχές  του έτους, αρμονικά δεμένες με τις νηστείες και τις θρησκευτικές γιορτές, έπαιξαν και παίζουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της Ξανθιώτικης και γενικότερα της Θρακιώτικης κουζίνας.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ΚΑΒΑΛΑΣ ΓΕΥΣΕΙΣ είναι το πρώτο βιβλίο μαγειρικής της καβάλας η έκδοση του χρηματοδοτήθηκε από την Nομαρχία καβάλας με στόχο την προβολή της γευστικής ταυτότητας όλου του νομού.

Περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά πιάτα της καβάλας, δίνετε έμφαση  στα τοπικά προϊόντα και στις καλλιέργειες που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή και χρησιμοποιούνται σαν πρώτη υλη για τις συνταγές .

Σε κάθε συνταγή υπάρχει ένα tips που αφορά άλλοτε τον τόπο η κάποια συνήθειας πάνω στο φαγητό και το καθένα έχει  την δικιά του καταγωγή .

Το βιβλίο χωρίζετε σε 4 θεματικές ενότητες,  τα ορεκτικά, με τις πιτούλες και τις σαλάτες από λαχανικά, τα ψάρια με τα θαλασσινά,  τα κρεατικά και τα γλυκίσματα ενδιάμεσα έχει φωτογραφίες και πληροφορίες για τα προϊόντα.

Το φωτογραφικό υλικό( από την ίδια την συγγραφέα ) που χρησιμοποιήθηκε είναι δελεαστικό, έχει μια αμεσότητα ώστε να   επιθυμεί αυτός που θα το πάρει στα χέρια του ,να μπει στη κουζίνα  και να μαγειρέψει τις  συνταγές.

Σας εύχομαι καλά γευστικά μαγειρέματα

Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία

Κεντρική διάθεση Χριστάκης Αθανάσιος

Ιπποκράτους 10-12 Αθήνα

210 3639336

Επίσης βρίσκεται υπό έκδοση και τα βιβλία  που έγραψε για την Χαλκιδική που αφορά την γαστρονομία της περιοχής και τα προϊόντα της  καθώς και το βιβλίο της Θράκη Σάμος  Κύπρος .


ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Το ταξίδι στις γεύσεις της Θράκης δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Εκεί που νομίζεις ότι πλησιάζεις στον κορεσμό, εκεί ανακαλύπτεις καινούργιες μυρωδιές και γεύσεις.

Σε κάθε σου βήμα παρουσιάζεται ένας καινούργιος γευστικός πειρασμός που σε καλεί να τον δοκιμάσεις. Αυτή η πολυπολιτισμική κουζίνα που έχει η περιοχή είναι αυτό το «κάτι» που σε κάνει να μην πλήττεις ποτέ γευστικά.

Τόπος γεμάτος με μπαξέδες και λογής-λογής κρεατικά, θαλασσινά με έντονο το άρωμα της θάλασσας, σιτηρά και ψωμί με μοσχοβολιές και με μια αυθεντικότητα, τόσο στα γλυκά και στα ανατολίτικα μπαχάρια, όσο και στους ανθρώπους που δημιουργούν και παράγουν μέσα από τη γη τα προϊόντα.

Σε κάθε της γωνιά η Θράκη σού θυμίζει ότι, παρόλο που όλα αλλάζουν γύρω μας, η ψυχή της κουζίνας της μένει πάντα ίδια και απαράλλακτη. Ανέπαφη, βρίσκεται εκεί και σε περιμένει να την ανακαλύψεις, να τη δοκιμάσεις, να πειραματιστείς μαζί της και να τη γευτείς.

Φωτογραφίες: Στέλλα Σπανού

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

www.diaplasibooks.gr


Γεύση από Κιλκίς

Πριν λίγο καιρό δέχτηκα με χαρά την πρόταση του Επιμελητηρίου Κιλκίς για τη δημιουργία ενός γαστρονομικού οδηγού με στόχο την προβολή της κουζίνας του νομού Κιλκίς μέσα από ένα περίτεχνο και θαυμαστό ταξίδι στις γεύσεις του.

Η κουζίνα του Κιλκίς είναι μία κουζίνα πολυπολιτισμική, επειδή σε αυτήν την περιοχή συναντώνται άνθρωποι με διαφορετική καταγωγή. Έτσι, οι γαστρονομικές του συνήθειες ποικίλουν και ο τρόπος μαγειρέματός τους διαφέρει. Αυτή είναι η κληρονομία που έχουν φέρει από τις πατρίδες τους.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα βρείτε ενδιαφέρουσες συνταγές που είναι εύκολες στην Παρασκευή, μα ταυτόχρονα πολύ νόστιμες θα ανακαλύψετε την Ποντιακή κουζίνα με τα γαλακτοκομικά και τα ζυμαρικά της, την Ανατολικό-Ρωμυλιώτικη με τα τουρσιά και τα φασόλια, τη ντόπια Μακεδονίτικη με τις πίτες και τα κρέατα, τη Θρακιώτικη με τα κρεατοσκευάσματα και τους τραχανάδες, τη Μικρασιατική με τις ντελικάτες και αρωματικές γεύσεις της, την Καππαδοκική με τους παστουρμάδες και τα μπαχαρικά και τη Σαρακατσάκινη με τις ιδιαίτερες πίτες της.

Εσείς μαγειρέψτε, απολάυστε και γευτείτε, γιατί μόνον με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίσετε τη γευστική κουλτούρα και τις ρίζες της κουζίνας του Κιλκίς. Όλο αυτό το γαστρονομικό απόθεμα θα χανόταν στο πέρασμα του χρόνου, όμως οι κάτοικοι του Κιλκίς με πείσμα, αγάπη και περηφάνια για την κουζίνα τους καταφέρνουν να το διατηρούν.

Καλή σας όρεξη,
Στέλλα Σπανού
Chef- Συγγραφές Βιβλίων Μαγειρικής- Βραβευμένη Φωτογράφος

Slideshow

Εκδόσεις

 

 

Σύνδεσμοι

 


Brought To Light By Lightform