Δημοσιότητα

Εδώ θα βρείτε δημοσιεύματα που αναφέρονται στην Στέλλα Σπανού καθώς και στις δραστηριότητες της.


ΒΗMagazino
Θάλεια Tσιχλάκη
…..περί ορέξεως

Δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω καλά τη Στέλλα Σπανού, παρακολουθώ όμως εδώ και χρόνια τη δουλειά της και διαισθάνομαι πως είναι ένας άνθρωπος που δίνει έμφαση στη υλικά που χρησιμοποίει , νοιάζεται για την προέλευση τους και προσέχει ακόμη και τις πιο μικρές λεπτομέρειες.

Όταν ξεφυλλίζω κάποιο βιβλίο της τη φαντάζομαι να βγάζει τα σπαράγγια στο πάγκο της κουζίνας και προτού τα πλύνει να πιάνει διάλογο μαζί τους . Να τα μυρίζει, να τα αγγίζει και ύστερα να δοκιμάζει την αντοχή τους με την πίεση του χεριού της .
Να αναζητεί  τρόπους να μαγειρέψει μεταφέροντας στο φαγητό όλα όσα της είπε το καθένα, προτού τα ρίξει στην κατσαρόλα .Τη φαντάζομαι να ταξιδεύει , να συζητάει  με τον κόσμο και να καταγράφει συνταγές , επιχειρώντας μάλιστα να μεταφέρει και ένα κομμάτι από την ψυχή της στον καμβά της αρχικής ιδέας .
Στο  βιβλίο της  «Καβάλας  γεύσεις » χάρηκα που η Στέλλα Σπανού δεν θέλησε να γράψει κάτι ιστορικό και λαογραφικό .Προτίμησε να αποτυπώσει το μαγειρικό γίγνεσθαι και ταυτόχρονα σεβόμενη το μαγειρικό ιδίωμα της περιοχής, πρότεινε και κάποιες δίκες της , απλές συνταγές που θα μπορούσαν να δώσουν ιδέες για να αξιοποιηθούν καλύτερα τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής .


΄Αρθρο του  Αλέξανδρου  Σακκά.

Η οινογαστρονομική Έκθεση «Αλάτι και Πιπέρι» που οργανώνει η Νομαρχία Καβάλας μας είχε ήδη δώσει για πρώτη φορά, πριν δύο χρόνια, την δυνατότητα να δοκιμάσουμε όλα μαζί τα κρασιά των περισσότερων από τα οινοποιεία της Καβάλας. Όπως και την πρώτη φορά ,έτσι και φέτος που μας δόθηκε η ευκαιρία να απολαύσουμε τις ακόμα μεγαλύτερες προόδους των Καβαλιώτικων κρασιών (και μαγειρικών γεύσεων) η προσπάθεια έγινε δυνατή χάρη στις χαρισματικές δυνάμεις και τις προσπάθειες της «Mrs. Γεύση και Γαστρονομία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» Στέλλας Σπανού. Χάρη στην προσπάθεια και τη σκληρή δουλειά της Στέλλας δοκιμάσαμε πράμματα και θάματα και καταλάβαμε ότι ο δρόμος που ανοίγεται στα κρασιά του Νομού Καβάλας μπορεί να είναι σπουδαίος. Γιατί δίπλα στα με γάλα οινοποιεία – αστέρια έχουν ξεπηδήσει κι άλλα, με ποιότητα δουλειάς πολύ υψηλότερη από του «ενδιαφέροντος» και «πολλά υποσχόμενου».http:festival_geysevn_kabala.jpg

ολόκληρο το άρθρο στο //www.lovecooking.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=940&Itemid=190


Δημοσίευση στο Οικο της Καθημερινής
13-05-2006

ΚΟΥΖΙΝΑ
Ο γαύρος δεν είναι μόνο για τηγάνι
Tης ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ

Για τρεις βασικούς λόγους το βιβλίο «έρωτας γεύσεων» της Στέλλας Σπανού (εκδ. Ελληνικά Γράμματα) κέρδισε μόνιμα τη θέση του στο ράφι της κουζίνας μου. Ο πρώτος είναι ότι έχει χωρισμένες τις συνταγές ανάλογα με την εποχή, ο δεύτερος ότι περιλαμβάνει πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές από την πολυπολιτισμική κουζίνα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Ο τρίτος είναι πως είναι αφιερωμένο «στους ανθρώπους που ό,τι κάνουν το κάνουν με την καρδιά τους», κάτι που αποκαλύπτει πως η συγγραφέας του είναι άνθρωπος με μεράκι. Γεύσεις παραδοσιακές Μακεδόνων, Ποντίων, Θρακιωτών, Σαρακατσάνων, Καππαδόκων παντρεύονται με εκείνες Μικρασιατών, Αρμενίων, Μικρασιατών, Μουσουλμάνων και Πομάκων. Να αναφέρω απλώς μερικές που δοκίμασα ή έχουν πάρει σειρά για τις προσεχείς ημέρες: ποντιακά πιροσκί, πιταράκια από τη Θάσο με σπανάκι και λάπατα, τζατζίκι μελιτζάνας από τη θράκη, λαχανόπιτα σαρακατσάνικη, χουγκέρ από την Κομοτηνή και, φυσικά, πιλάφι με γαύρο από την Καβάλα.


Αγαπητή κυρία Σπανού

Επιθυμώ να σας ευχαριστήσω για την εξαιρετική παρουσίαση εδεσμάτων ελληνικής κουζίνας κατά την τριήμερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Πρεσβεία στη Δαμασκό από 13-16 Μαίου 2008.

Η δημιουργική σας ικανότητα, αλλά και ο τρόπος που οργανώσατε την προετοιμασία των εδεσμάτων εντυπωσίασαν τη διεύθυνση του Art House, αλλά και όλους αυτούς που συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις απολαύσανε γεύσεις της χώρας μας. Αποτελεί κατόρθωμα δημιουργίας η γευστική επιλογή που παρουσιάσατε διότι γεύσεις γειτονικών περιοχών είναι συγγενικές και δύσκολα συγκρατούνται οι ποιοτικές διαφορές. Σας διαβεβαιώνω ότι μέχρι και σήμερα στην κοινωνία της Δαμασκού οι αναφορές είναι πολύ θετικές για την παρουσίαση από την πλευρά σας της ελληνικής κουζίνας.

Το γεγονός αυτό συγκρατείται από την πλευρά της Πρεσβείας, αλλά και από την ιδιοκτησία του Art House, οι οποίοι σε πρόσφατη επικοινωνία μας ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να σας προσκαλέσουν να επαναλάβετε το τριήμερο της ελληνικής κουζίνας.

Σας εύχομαι να συνεχίσετε με επιτυχία την προβολή της Ελληνικής Κουζίνας, και κυρίως της Θρακιώτικης, διότι ο τρόπος εργασίας σας πέρα από την επιβεβαίωση του επαγγελματισμού σας, προβάλλει τον τόπο και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρονται από τη χώρα μας στον ευρύτερο τομέα του τουρισμού.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Ο Επιτετραμμένος
Θεόδωρος Ι. Θεοδώρου


Δημοσιευση στο Βήμα Gourmet απο την Ελένη Ψυχούλη .

gourmet_2.jpgΌταν η  Νομαρχιακή  Αυτοδιοίκηση Καβάλας είχε καλέσει δημοσιογράφους της Αθήνας για να τους συστήσει την κουζίνα της, τις ντόπιες νοικοκυρές, τα προϊόντα και τους παραγωγούς της, φαντάστηκα ότι – από τη στιγμή που εμπλέκονται δημόσιοι φορείς – το ταξίδι θα αποκτούσε μια άλλη, διόλου ευχάριστη, σοβαρότητα, έναν καθόλου χαλαρωτικό καθωσπρεπισμό. Η Στέλλα Σπανού, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων τηςΠεριφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης , είχε αναλάβει την πρωτοβουλία αλλά και όλο τον μπελά της διοργάνωσης, στο ολοκαίνουργιο Εκθεσιακό Κέντρο της Νέας Καρβάλης. Έτσι όπως μας περίμενε στο αεροδρόμιο, ποσώς «νομαρχιακή», αμακιγιάριστη, φουριόζα, σαν νοικοκυρά που άφησε την κατσαρόλα στη φωτιά προκειμένου να πεταχτεί μια στιγμή στον μπακάλη, με εκείνη την απροσποίητη βορειοελλαδίτικη αμεσότητα της σαν δέσποινα της Τοσκάνης μέσα στη ρουστίκ αρχοντιά της, κατάλαβα αμέσως το χαλαρό νόημα του ταξιδιού. Άφησα το βλέμμα μου να ταξιδεύει από το λεωφορείο στα αμπέλια και στα καλαμποκοχώραφα, όσο η Στέλλα μάς σέρβιρε σε λεκτικό απεριτίφ τα «κυρίως» του πάρτι που μας περίμενε: βάτος αχνιστός, σαρμαδάκια της Νικήσιανης, μπομπάρι, κουλακλί μαντί, γιορτινό κεσκέσι, σαρμάς θρακιώτικος και ρύζι με γαύρο, εξωτικές συνταγές, με έμπνευση από τα ταπεινά υλικά των φτωχών Ποντίων της μετανάστευσης και των χαμένων πατρίδων. Αν μπορούσες να συνοψίσεις τη ζωή της σε μια λέξη, θα την έλεγες «προώθηση». Με κάθε τρόπο βιβλία, συνέδρια, ταξίδια στο εξωτερικό και εκπομπές με θέμα την παράδοση του φαγητού της πατρίδας της.

Αθήναιου Βορβορυγμοί.

stellaspanou.jpg

Μία μονάδική συνταγή καθώς και μία ακόμα πιο μοναδική παρουσίαση της Στέλλας Σπανού μπορείτε να βρείτε στο blog «Αθήναιου Βορβορυγμοί».

Ακολουθεί ένα απόσπασμα απο την παρουσίαση:

«…Αν η ανδρική περσόνα του Αθήναιου υπήρχε τότε σίγουρα θα είχε μια φιλενάδα σαν τη Στέλλα, μια σύγχρονη Λωξάντρα αφού τα “καμώματα”, η πληθωρικότητα και το κανάκεμα τον αφορούν. Τη Λωξάντρα θα την είχε γκόμενα όχι μανούλα, να τον στριμώχνει στη γωνία που κάνει το ψυγείο με τα ντουλάπια, να του παραχώνει στο στόμα ντολμαδάκια γιαλαντζί και να του κάνει διάφορα “γούστα” όπως θαρρώ ότι τα λένε στη Θεσσαλονίκη τα γαστρονομικά και όχι μόνο έκτροπα….»

Για να διαβάσετε όλη την παρουσίαση καθώς και την συνταγή πατήστε εδώ.


Στέλλα, γεια στα χέρια σου!

Καβάλας Γεύσεις…

Αναδημοσίευση άρθρου της ΒΑΣΩΣ ΚΡΙΤΑΚΗ

Σήμερα φεύγουμε. Για ένα ταξίδι αλλιώτικο από τα άλλα. Πάμε Καβάλα χωρίς δεύτερη συζήτηση. Με μεταφορικό μέσο ένα …κουτάλι. Σαν αυτό που έχει στο εξώφυλλο του, το βιβλίο «Καβάλας γεύσεις». Καπετάνισσα η αεικίνητη, πολύπλευρη, δημιουργική και παραγωγική Στέλλα Σπανού, που αποτελεί και εγγύηση για το ταξίδι μας, το οποίο είναι γεμάτο μυρωδιές, γεύσεις, χρώματα και αρώματα. Ε ναι, καλά καταλάβατε. Το ταξίδι μας είναι γαστρονομικό. Γεμάτο «Καβάλας Γεύσεις». Μαγείρισσα, συγγραφέας ή φωτογράφος τη ρωτάω; Αργεί να απαντήσει. Έχει εκπλαγεί από την ερώτηση. Η απάντηση όμως αφοπλιστική. Μια γυναίκα με «λαχτάρα» για αυτό που κάνει. Λαχτάρα να βρει τη σωστή συνταγή, τη σωστή δοσολογία, λαχτάρα να το φτιάξει και να το φωτογραφήσει. Εσύ λαχταράς να το φας όταν το βλέπεις. Σου τρέχουν τα σάλια. Η Στέλλα, όπως φωτογραφίζει έτσι και τρώει. Ηδονιστικά. Και θέλει ό,τι προτείνει, να το βλέπεις, να το τρως κι εσύ, και να ευχαριστιέσαι με όλες σου τις αισθήσεις.
Εμ, δεν κέρδισε τυχαία και μια διεθνή διάκριση για τα βιβλία της, αυτό ένα από τα τρία καλύτερα του κόσμου στην φωτογράφηση του. Κέρδος της, η ηθική ικανοποίηση και ένα ταξιδάκι στο Παρίσι.
Βέβαια, η φιλενάδα μου είναι συνηθισμένη στα ταξίδια. Εξ’ άλλου σ’ ένα από αυτά τη γνώρισα.Πολυταξιδεμένη και αυτή, όπως και εγώ, λόγω της ενασχόλησης μας με την τουριστική προβολή. Εκείνη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κι εγώ στη Νομαρχία Χίου. Με κοινό στόχο και οι δύο. Να προβάλουμε τα τοπικά μας προϊόντα και τη γαστρονομία της περιοχής μας.
Οι συναντήσεις μας από τότε τακτικότατες. Γιατί όπου γευσιγνωστική εκδήλωση, η Βασίλω (εγώ) και η Στέλλα, πρώτες. Και μιας και μιλάμε για τη Στέλλα, τι να πρωτοθυμηθώ. Εκθέσεις Τουρισμού, Εκθέσεις Τοπικών Προϊόντων, τηλεοπτικές εκπομπές, Φεστιβάλ, γαστρονομικές εκδηλώσεις, Συνέδρια και φυσικά βιβλία. «Έρωτας Γεύσεων», «Θρακιώτικες Μυρωδιές και Γεύσεις», «Καβάλας γεύσεις» και έπονται…και άλλα!
Πως θα μπορούσε όμως να είναι διαφορετικά; Από μωρό η Στέλλα μέσα σε χρώματα, αρώματα, μυρωδιές, γεύσεις και κατσαρόλες. Με γιαγιά μαγείρισσα σε εβραϊκά σπίτια στη Θεσσαλονίκη, όπου οι μυρωδιές των τσουκαλιών πάνω από τη ξυλόσομπα τη σημάδεψαν. Όπως και το μικρό πανεράκι με τα μυρωδικά και τα αρωματικά από τις γλάστρες του μπαλκονιού της που το κρατούσε σχεδόν μόνιμα η μερακλού γιαγιά. Ο παππούς ψαράς, ο θείος κρεοπώλης. Όλα τα καλοκαίρια της στη Χαλκιδική η Στέλλα τα περνούσε μέσα στους μπαξέδες ή με τα πόδια της μέσα στη θάλασσα να «ρουφούν» αχινούς, πεταλίδες, μύδια. Και τις ελεύθερες ώρες της να ψάχνει για μανιτάρια.
Η είσοδος στην κουζίνα αναπόφευκτη, λόγω περιβάλλοντος και λόγω ανάγκης. Από δέκα χρονών μαγειρεύει. Με τις οδηγίες της μαμάς που έλειπε από το σπίτι για τη δουλειά της. Δεν της έφταναν όμως οι συνταγές της γιαγιάς και της μαμάς. Άρχισε να ψάχνει παραδοσιακά, αυθεντικά, τοπικά πιάτα και να τα καταγράφει. Στη μνήμη, στα χαρτιά της και φυσικά…στη κατσαρόλα της. Η Στέλλα λατρεύει το ψάξιμο. Την εξιτάρει και τη χαροποιεί να βρίσκει άγνωστες και ξεχασμένες συνταγές και να τις μοιράζεται μαζί μας. Μπαίνει σε σπιτικά και ξετρυπώνει συνέχεια μυστικά. Μετά τα μαγειρεύει και όπως λέει η ίδια…τα τρώει.
Τα τρώμε κι εμείς όμως. Γιατί πως μπορείς να αντισταθείς, εδώ που τα λέμε, σε ένα καλομαγειρεμένο πιάτο με σαλιγκάρια και ρύζι Φιλίππων; Πώς να πεις όχι στα κολοκυθάκια με γιαούρτι Νέας Καβάλας ή στα ποντιακά πισία; Εύκολα νομίζεις σταματάς να ξερογλείφεσαι στα Πιταρούδια Θάσου ή στην Σαρακατσάνικη στριφόπιττα; Και τι να πούμε για το παστό γαύρο Νέας Περάμου και το μυδοπίλαφο Καβάλας, έτσι όπως τα περιγράφει και τα φωτογραφίζει στο βιβλίο της; Ξέραμε ότι η Καβάλα είναι πολύ όμορφη. Τώρα όμως μάθαμε πως είναι και ένα «ζωντανό μωσαϊκό» γεύσης. Σταυροδρόμι γευστικών πολιτισμών τα καβαλιώτικα πιάτα, «παντρεύουν» πετυχημένα τη μικρασιάτικη, την ποντιακή, την καππαδοκική και τη μακεδονίτικη κουζίνα.
Το εδεσματολόγιο της καβαλιώτικης κουζίνας, όπως το υπογράφει η Στέλλα Σπανού κάνει τον κάθε επαγγελματία ή ερασιτέχνη εραστή των γεύσεων να ανακαλύψει πληθώρα συνταγών, που για όλους όσοι επέλεξαν να τις ανασυνθέσουν στις κουζίνες τους, σίγουρα θα ανταμειφθούν, μας τονίζει ο κ. Θεόδωρος Καλλιοντζής, τ. Νομάρχης Καβάλας, που προλογίζει το βιβλίο. Εγώ πάντως, γράφοντας αυτό το άρθρο, δίπλα μου έχω τον καφέ μου κι ένα λαχταριστό κομμάτι χαλβά ρυζιού Νικήσιανης, που έφτιαξα πριν λίγο, δοκιμάζοντας μια από τις συνταγές του βιβλίου. Και τον απολαμβάνω πραγματικά.
Όπως είμαι σίγουρη ότι θα τον απολαύσετε κι εσείς τις συνταγές της Στέλλας που θα βρείτε στα βιβλία της ή στο site www.stellaspanou.gr
Και μετά αφού σηκωθείτε από το τραπέζι, ευχηθείτε και στην οικοδέσποινά μας «Στέλλα, γεια στα χέρια σου!»

Slideshow

Εκδόσεις

 

 

Σύνδεσμοι

 


Brought To Light By Lightform