ΓΙΑΠΡΑΚΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

giapriaki_ksanthis.jpg

Όταν λέμε Κοζάνη εννοούμε αυθόρμητα και κρόκο, αυτή τη μικρή βυσσινή ίνα που δίνει ένα χρυσαφή χρώμα στα φαγητά που χρησιμοποιείται στη μαγειρική, ζαχαροπλαστική, με απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες . Η Κοζάνη όμως φημίζεται και για τα γιαπράκια της που είναι το επίσημο Χριστουγεννιάτικο φαγητό της για τα φρούτα της, τα τυριά της, τα κρασιά και για το τσίπουρο .

Πάμε όμως να γνωρίσουμε και τι ακριβώς σημαίνει γιαπράκι. Στη Μακεδονία ονομάζουν λαχανοντολμά , σαρμαδάκια , ντολμάδες, σαρμάδες ότι είναι τυλιχτό και ανάλογα με τι φύλο είναι η τη γέμιση δίδεται και η ανάλογη ονομασία .Το γιαπράκι γίνεται μόνο με αρμιά (τουρσί λάχανου που μπαίνει στην αλμύρα από την 14η Νοεμβρίου και αντί για νερό μαγειρεύεται μέσα σε αρμιά (ζουμί από το τουρσί )και μόνο από χοιρινό κιμά . Κάθε τι θέλει τη τέχνη του για να αποδοθεί σωστά και παραδοσιακά, ακόμη το σχήμα του είναι γεμάτο και το τυλιγμένο λάχανο έχει συμβολισμό στα σπάργανα του Χριστού.

Υλικά για 6-8 άτομα
1 λάχανο τουρσί
500 χοντροκομμένο χοιρινό κιμά
2 ξερά κρεμμύδια
1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι γλασσέ.
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο.
1 ½ ποτήρι ζουμί από τουρσί λάχανο
1 κουταλιά της σούπας κόκκινο πιπέρι
10 σπυριά μπαχαρι .
Καθόλου αλάτι.

Εκτέλεση
Σε μία μεγάλη λεκάνη έχετε το κιμά , το ρύζι πλυμένο ,το μισό ελαιόλαδο, τα τριμμένα στο τριφτή κρεμμύδια το κόκκινο πιπέρι και τα ανακατεύετε όλα πολύ καλά ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Το μείγμα αυτό το αφήνετε για λίγο στο ψυγείο .

Ξεχωρίζετε τα φύλλα του λάχανου διαλέγοντας και κρατώντας στη άκρη τα πιο χοντρά φύλλα . Στη συνέχεια βάζετε μια κουταλιά της σούπας σε κάθε ένα φύλλο από το μείγμα και το τυλίγετε σφιχτά.
Τοποθετείτε κάτω στην κατσαρόλα τα μισά χοντρά φύλλα και μετά προσθέτετε, τα τυλιχτά απαραίτητα σε σειρά για να βράσουν καλύτερα . Ρίχνετε το ζουμί από το τουρσί, τόσο όσο να σκεπάσει όλα τα γιαπράκια βάζετε και τα υπόλοιπα χοντρά φύλλα και το ελαιόλαδο μαζί με τα σπυριά από το μπαχαρι.και στο τέλος ένα πιάτο από πάνω τους για να μην ανοίξουν στο βράσιμο, τα αφήνετε για 2 ώρες σε χαμηλή φωτιά. ……

Τα σερβίρετε ζεστά η και κρύα παρέα με τη δυνατή γεύση ενός ξινόμαυρου κρασιού .

Tags: , , , , , , , ,

Δευτέρα, Μαρτίου 30th, 2009 ΚΡΕΑΤΙΚΑ

Κανένα σχόλιο ακόμα.

Γράψτε ένα σχόλιο

Slideshow

Get the Flash Player to see the slideshow.

Εκδόσεις

 

 

Σύνδεσμοι

 


Brought To Light By Lightform