Archive for Απριλίου, 2014

Παρουσίαση του βιβλίου

Ισως να αναρωτηθείτε τι σχέση μπορεί να έχω εγώ με την Θρακιώτικη κουζίνα….
Είναι μια σχέση, που έχει το κάθε κοριτσάκι που γεννήθηκε στην Θράκη και που ανακατευόταν στα πόδια της μαμάς και της γιαγιάς, την ώρα που μαγείρευαν στην μεγάλη κουζίνα της οικογένειας, για να μαζευτεί όλο το σόι γύρω από το τραπέζι στις μεγάλες γιορτές, τις Κυριακές αλλά και τις καθημερινές…

dsc_0346.jpgφωτο.Δήμαρχος Αβδηρων, Κίτσου Ελένη.
Ανοίγοντας λοιπόν τις πρώτες σελίδες του βιβλίου της Στέλλας, έκανα μια βουτιά στο παρελθόν μου και γέμισε η ψυχή μου με μνήμες, μυρουδιές και γεύσεις μιας «άλλης» εποχής….
Μιας εποχής, που έπαιρνες τα αυγά από το κοτέτσι, έκοβες τις ντοματούλες και τα λάχανα από τον κήπο, έτριβες τα μυρουδικά που τα είχες αποξηράνει από πέρσι, έστελνες το φαί στον φούρναρη σε μεγάλο ταψί και κερνούσες χαλβά και γλυκό σύκο μετά το φαγητό συνοδεύοντας τον ελληνικό καφέ….
Φόρεσα λοιπόν την ποδιά μου και τον σκούφο μου, πήρα τις κατσαρόλες, τις κουτάλες και τα ταψιά μου και ετοιμοπόλεμη ξεκίνησα σαν άλλος Indiana Jones,να εξερευνώ την μαγεία των γεύσεων και των αισθήσεων, καταγράφοντας συνάμα όλα τα συναισθήματα αυτής της γευστικής περιπέτειας στα βάθη της ιστορίας και της Θρακιώτικης μαγειρικής..
Συνάντησα στο διάβα μου αφράτες ζύμες, έπαιξα με το αλεύρι και ξαφνικά σκόνταψα στο μπουρανί, στους γκιουσλεμέδες και στα μαντιά της Σαμοθράκης..
Παρακάτω, κύλησα  στους λαχανόκηπους και στην βρεγμένη Ελληνική γη και συνάντησα ένα χορταστικό ιμάμ μπαϊλντί, ένα κους-κους με μανιτάρια, ένα μπουγιουρντί και μου’κλεισαν το μάτι κάποια σαλιγκάρια με κρεμμύδια….
Σε κάποια στροφή στα όσπρια, μου χαμογέλασαν τα φασόλια με τον παστουρμά…
Σκέφτηκα….
Δεν μπορεί….Κάπου θα βρω ένα τείχος, κάπου θα βρω μια δυσκολία, ένα εμπόδιο, κάτι τις για με κάνει να γυρίσω πίσω…Και όμως…η περιπέτεια άρχισε να γίνεται γιορτή, με όλα εκείνα τα «μπαχάρια» που κάνουν τα απλά πράγματα να γίνονται ξεχωριστά στην ζωή…
Το Θρακικό Πέλαγος με προκαλούσε πια να χαθώ στα κύματά του και το ουζάκι, έτοιμο στο καραφάκι περίμενε τον λικουρίνο της Βιστωνίδας…Χάρηκα το φλερτ της παλαμίδας με σκόρδο, με το σαζάνι του Έβρου και απογειώθηκε η έκπληξή μου, όταν κατάλαβα πως βρέθηκα μπροστά στο αγαπημένο μου φαγητό, που είναι οι σωλήνες με ρύζι των Αβδήρων!!!
Κατάλαβα…..
Οι φωτογραφίες των πιάτων που κοσμούν την κάθε σελίδα του βιβλίου, ωχριούν μπροστά στην ευδαιμονία που βιώνει ο ουρανίσκος μου, σε κάθε πιρουνιά!!!

…και μετά, έβαλα τα «καλά» μου!!!!
Τα κύρια πιάτα των κρεατικών, συναγωνιζόταν το ένα το άλλο για το ποιο θα τραβήξει την προσοχή μου!!!
Το αρνί γεμιστό της Ανδριανούπολης, το κοτόπουλο με γκιούλ, οι γιουφκάδες με καβουρμά, ο καπαμάς της Κομοτηνής, ή η κυρά μπάμπω που χρόνια τώρα τα Χριστούγεννα βρίσκεται στην πρώτη θέση του τραπεζιού μας;;;!!!
Αλήθεια Στέλλα μου, με τις σκέψεις….πόσες θερμίδες παίρνεις;;;;
Στο τέλος όμως ήρθε η χαριστική βολή!!!
Είναι εκείνη η ευλογημένη ώρα που σηκώνουμε το τραπέζι, αλλάζουμε γρήγορα-γρήγορα το τραπεζομάντιλο, προίκα της προγιαγιάς…και υποδεχόμαστε το επιδόρπιο!!!
Παραδόθηκα!!!
Ξέχασα και την light διατροφή, πέταξα τον σκούφο και την ποδιά και καλωσόρισα την Θεά Ζάχαρη!!!
Μια κουταλιά από εδώ στο καζάν ντιπί, μια κουταλιά από εκεί στον μπακλαβά της Κομοτηνής και λίγο σαχλαμά δίπλα στον χαλβά και άσε το ρετσέλι για μετά…..γιατί η ζυγαριά μας περιμένει αδυσώπητη πίσω από την πόρτα!!!
Ένα λικεράκι από κράνα μόνο θα πιώ….έτσι για να μείνω με το όνειρο στο στόμα….!!!!
Ήταν πράγματι φίλες και φίλοι μου, η πιο χορταστική περιπέτεια της ζωής μου!!!!

Γυρνώντας πια και την τελευταία σελίδα του βιβλίου, σκέφτηκα πόσο καταπληκτικά η Στέλλα Σπανού, έδεσε όπως κάνει και με τις σάλτσες της, τις γεύσεις, όλης αυτής της πολυπολιτισμικής συμβίωσης των ανθρώπων της Θράκης μας και τις παρουσιάζει με ένα τόσο απλό και ξεκάθαρο τρόπο στο βιβλίο της..
Ένα κριτικό μάτι βέβαια θα παρατηρήσει πως μέρα με την μέρα, χρόνο με τον χρόνο, οι κουζίνες των νοικοκυριών χωνεύτηκαν και μεταλλάχθηκαν ίσως, όπως έγιναν και οι σχέσεις των ανθρώπων που γεννήθηκαν και έφυγαν  από εδώ…
Πάντα όμως το αλατοπίπερο όλων των σχέσεων και των δράσεων, ήταν η Αγάπη…
Η δική μας λοιπόν Στέλλα πια, έβαλε όλη την γνώση και την αγάπη της για να συλλέξει και να προτείνει δικές της καινοτόμες γευστικές προτάσεις, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στον γαστρονομικό πλούτο του τόπου μας!!!
Στην εποχή των περίπλοκων πιάτων gourmet,της τηλεοπτικής και ηλεκτρονικής ενημέρωσης για τις διατροφικές μας συνήθειες, η Στέλλα Σπανού με το χαμόγελό της μας ξαναγυρνά στις ρίζες μας και σφραγίζει με την παράδοσή μας, την μεσογειακή μας διατροφή…

Τελικά…πόσο εύκολα μαγειρεύονται όλα, όταν είναι «κτήμα» σου και όχι αλλοφερμένα!!!!

Το πρωινό καφεδάκι με την μαμά και την θεία, πήρε άλλο χρώμα και γεύση μιας και είμασταν χωμένες και οι τρεις, μέσα στις συνταγές….
Κραυγές έκπληξης, χαράς και κρυμμένα μυστικά μέσα από τα πολύφυλλα τετράδια των συνταγών, βγήκαν στην επιφάνεια….

Στέλλα μου, σε ευχαριστούμε πολύ και σου εύχομαι αυτό το τέταρτό σου βιβλίο με τον τίτλο: <<Θρακιώτικη Κουζίνα>>, να δίνεται από κάθε μάνα σε κάθε κόρη και γυιό που παντρεύει, μαζί με τα προικιά του, για να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας όταν κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον….

Ελένη Κίτσου

Tags: , , ,

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΣΤΗ ΑΘΗΝΑ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΗΝparousiasi-athens.jpg

ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΥΛΗ
ΜΙΧΑΛΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ
ΙΟΡΔΑΝΗ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟ
ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΗΡΑ ΦΕΡΡΩΝ
ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΜΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟ ΚΑΡΑΙΣΚΟ ( ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗΗ)
ΤΟΥΣ
ΓΕΥΣΤΙΚΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ
ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ
ΣΑΡΥ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΔΡΑΜΑΣ
ΑΡΑΠΙΑΝ ΑΘΗΝΑ
TuVunu Greek Mountain Tea
ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΟΥ…….8RAKIWTIKH.qxd:mousoudia.qxd

Tags: ,

Τετάρτη, Απριλίου 2nd, 2014 Εκδηλώσεις Χωρίς σχόλια

Slideshow

Εκδόσεις

 

 

Σύνδεσμοι

 


Brought To Light By Lightform