Archive for Οκτωβρίου, 2010

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΤΟΥΡΣΙ

kotopoulo-me-toursi-laxano.jpg ΥΛΙΚΑ

1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
500 γρι τουρσί λάχανο
2 φλιτζάνια ρύζι Καρολίνα
1 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
2 κρεμμύδια
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι αλάτι
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
3 ποτήρια νερό

Eκτέλεση

Πλένετε το κοτόπουλο και το στραγγίζετε . Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και σοτάρετε το κοτόπουλο για 10 λεπτά στο λάδι προσθέτετε και τα κρεμμύδια  σε λιγάκι   τις ντομάτες ψιλοκομμένες ,κατόπιν ρίχνετε  και 3 ποτήρια νερό . Το βράζετε σε μέτρια φωτιά για ¾ της ώρας . Ψιλοκόβετε το λάχανο . Μέσα σε ένα ταψί  ρίχνεται το ρύζι πλυμένο από πάνω το τουρσί και κατόπιν το κοτόπουλο με το ζουμί  του . Το ψήνεται για ¾ της  ώρας  στους 180 βαθμούς  όταν γίνει το ρύζι είναι έτοιμο .

Tags: , , , , , ,

Πέμπτη, Οκτωβρίου 28th, 2010 ΚΡΕΑΤΙΚΑ Χωρίς σχόλια

ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ -ΚΕΦΑΛΟΠΟΥΛΟ

Τα κεφαλόπουλα απο τώρα και μέχρι τον Μάρτιο, κάνουν πολύ νόστιμη σούπα αρκεί να καθαρίσετε καλά την μαύρη πέτσα που έχουν στην κοιλιά τους   .

kefalopoulo-soupa.jpg
Υλικά

• 2 μεγάλα κεφαλόπουλα  
• 2 ξερά κρεμμύδια
• 3 μέτριες πατάτες
• 2 κουταλιές  αλάτι
• 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
• 10 φύλλα σέλινο
• 1/2  κουταλάκι ξινό ( λεμόν τουζού )
Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα ψάρια τα κόβετε στα δυο και αλατίζετε .
Βάζετε κάτω  σε μια κατσαρόλα σε κομμάτια τις πατάτες ,τα  κρεμμύδια σε ροδέλες και  το σέλινο. Ακριβώς από πάνω τους τοποθετείτε τα ψάρια.  Προσθέτετε  νερό ίσα να  τα σκεπάσει.
Μόλις αρχίζουν να βράζουν  τα ξαφρίζετε και κατόπιν ρίχνετε το αλάτι και ελαιόλαδο.
Βράζετε για μίση  ώρα σε χαμηλή  φωτιά   . Στο τέλος ρίχνετε και το κουταλάκι ξινό,  σε όλη την διάρκεια του βρασίματος δεν τα ανακατεύετε με κουτάλα αλλά  τα αναταράσσετε από τα χερούλια της κατσαρόλας .

Tags: , , , , , , , ,

Πέμπτη, Οκτωβρίου 28th, 2010 ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ Χωρίς σχόλια

ΠΕΛΤΕΣ ΑΠΟ ΤΖΑΝΕΡΑ

 Τζάνερα ονομάζονται τα μικρά οβάλ  άγρια δαμάσκηνα  που ωριμάζουν το φθινοπώρο  στη Χαλκιδική. Γίνονται μαρμελάδα ,γλυκό κουταλιού,  πελτές και προτιμούνται και στο φαγητό .

peltes-damaskinou.jpg

Υλικά
• Ώριμα  τζάνερα
• Νερό
• Ζάχαρη

Εκτέλεση

Πλένετε καλά τα τζάνερα και βγάζετε τα κουκούτσια τους,  τα τοποθετείτε σε μια κατσαρόλα με  3-4 ποτήρια  νερό,  όταν αρχίσουν να βράζουν  αφαιρείτε τον αφρό .
Όταν λιώσουν τα  περνάτε από σουρωτήρι να μείνει μόνο το ζουμί τους . Υπολογίζετε ίση ποσότητα  με το ζουμί και τη ζάχαρη άμα το θέλετε γλυκό η  λιγότερη ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Βράζετε το ζουμί με τη ζάχαρη , σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξουν .
Το τοποθετείτε σε  μπολ και τα κρατάτε σε δροσιά η στο ψυγείο για να παγώσουν .

Tags: , , , , , , ,

Πέμπτη, Οκτωβρίου 28th, 2010 ΓΛΥΚΑ Χωρίς σχόλια

Το σκόρδο το θαυματουργό……..

skorda-toy-ximona-1.jpg

Aπίστευτo και όμως  το σκόρδο  ένα από τα πλέον πολύπλοκα αλλά και πολύτιμα προϊόντα της φύσης, που τελικά, δεν πρέπει να λείπει από το καθημερινό φαγητό  κανενός.
Για την καρδιά
Στην Αίγυπτο είναι γνωστό εδώ και 5.000 χρόνια και το θεωρούσαν ιερό, έπαιρναν το πρωί μια σκελίδα σκόρδο σαν τονωτικό και αντισηπτικό. Στην αρχαία Ελλάδα οι αθλητές έτρωγαν σκόρδο σαν δυναμωτικό  πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πολλοί πολιτισμοί το εκτίμησαν για τις θεραπευτικές του ιδιότητες .
Ορισμένες μελέτες δείχνουν, ότι το σκόρδο μειώνει αισθητά την χοληστερίνη ενώ “λεπταίνει” το αίμα, ρευστοποιώντας το, έτσι ώστε να βοηθά στην πρόληψη υψηλής πίεσης, καρδιακών νοσημάτων και εγκεφαλικών.
Επιπλέον άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το σκόρδο έχει τη δυνατότητα να αυξάνει την άμυνα του οργανισμού και να μειώνει αισθητά τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στο αίμα
Τρόπος μαγειρέματος
Όπως  και να είναι , ωμό, ψητό ή μαγειρευμένο, το σκόρδο έχει  πάντα ωφέλιμες ουσίες που αξίζει η προσπάθεια για το καλό της υγείας�
Το ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο σκόρδο, ελευθερώνει στο μέγιστο τις πολύτιμες ουσίες του που απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό.
Το μαγειρευτό σκόρδο, χάνει μερικές από τις πολύτιμες ουσίες του που διασπώνται με την υψηλή θερμοκρασία.
Γι’ αυτό προσπαθήστε να προσθέτετε το σκόρδο στο μαγείρεμα μόνον στα τελευταία λεπτά .
Η ελληνική κουζίνα περιλαμβάνει θαυμάσια πιάτα  με ωμό σκόρδο (σκορδαλιά, σαλάτες, τζατζίκι,   σαλάτες με λαχανικά )η πρόσθετα νοστιμίζει  τόσο τα λαχανικά  το κρέας το ψάρι .
Επίσης το σκόρδο ενισχύει σε μεγάλο βαθμό το ανοσοποιητικό μας σύστημα και είναι ένα χέρι βοηθείας για τον βαρύ χειμώνα που προβλέπετε να έρθει.
Τα δικά μας σκόρδα .
Τα σκόρδα της (Ξυλαγανή- Ροδόπη) είναι μικρά και στρόγγυλα δεν έχουν μεγάλο μέγεθος γεμάτα και   δεν χαλάνε  όλο το χρόνο  προέρχονται από  τοπικό σπόρο, εκεί έχω δει όπως  και στον Έβρο  αυλές γεμάτες  από τα σκόρδα κρεμασμένα στους τοίχους .
Και εάν ακόμη δεν πειστήκατε να το βάλετε στην τροφή σας το σκόρδο λόγο μυρωδιάς αυτή φεύγει με έναν απλό τρόπο να μασήσετε μαιδανο μετά και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα ……

Tags: , , , , , , , ,

Πέμπτη, Οκτωβρίου 28th, 2010 Τοπικά Προϊόντα Χωρίς σχόλια

Slideshow

Εκδόσεις

 

 

Σύνδεσμοι

 


Brought To Light By Lightform