Archive for Νοεμβρίου, 2009

ΠΑΤΣΑΣ – ΠΑΤΣΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Πατσί ονομάζετε  γενικά το κεφάλι στη Χαλκιδική .
Χειμωνιάτικο φαγητό το χοιρινό πατσί και από εκεί και η παραφορά της λέξης πατσάς, αφου γίνεται πατσάς από  χοιρινό κεφάλι.

patsas.jpgΥλικά
• Ι χοιρινό πάτσι- κεφάλι
• Ξύδι
• 1 ξερό κρεμμύδι
• Σκόρδο
• Αλάτι
• κόκκινο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζητάτε από το χασάπη ένα κεφάλι χοιρινό καθαρισμένο από τα δέρμα του .Το ξεπλένετε  με κρύο νερό και το αφήνετε για μια μέρα μέσα στο νερό για να καθαρίσει από  το αίμα.
 Βάζετε νερό ίσα, που να το σκεπάσει και το βράζετε με αλάτι και ένα μικρό  ξερό κρεμμύδι . Το ξαφρίζετε συνεχώς και βγάζετε το λίπος . Ξεκολλάτε  το κρέας του από τα κόκκαλα  και τα κόβετε κομματάκια, το σερβίρετε με ξύδι και σκόρδο ή πιο μερακλήδικα  με μπόλικο μπούκοβο- κόκκινη καυτερή πιπεριά .

Tags: , , , , ,

Σάββατο, Νοεμβρίου 21st, 2009 ΣΟΥΠΕΣ Χωρίς σχόλια

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΤΑ ΣΤΕΛΛΑΣ

karydopitta.jpg
Υλικά

9 αυγά
2 φλιτζάνια χοντρό σιμιγδάλι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια σπασμένα καρύδια
1 φακελάκι μπεικιν
1κουταλακι κανέλα
5 κουταλάκια κακάο
3 κουταλάκια κονιάκ
1 φλιτζανάκι φρυγανιά
Για το σιρόπι
4 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
1 φλούδα λεμονιού
1κουταλακι γαρίφαλο
Εκτέλεση

• Ξεχωρίζετε τους κρόκους από τα αυγά . Ανακατεύετε τη ζάχαρη τους κρόκους και χτυπάτε μίξερ τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη  μαζί να ασπρίσουν  .
• Αναμειγνύετε τα καρύδια με τη φρυγανιά ,την κανέλα, το κακάο  και τα προσθέτετε στο μίξερ  ,προσθέτετε και  το σιμιγδάλι .
• Λιώνετε το μπείκιν  μέσα στο κονιάκ  και το ρίχνετε και αυτό .
• Κατόπιν τοποθετείτε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί .
• Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια για μερικά λεπτά να γίνουν μαρέγκα (μέχρι να ασπρίσουν) ανακατεύετε προσεκτικά τη μαρέγκα  με το μίγμα του ταψιού .
• Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο  για ¾  της ώρας .
• Βράζετε τη ζάχαρη μαζί με το νερό,  τη φέτα λεμονιού και το γαρίφαλο για -10 λεπτά . Αφαιρείτε τη φέτα λεμονιού  και τα περιχύνετε στην καρυδόπιτα, που πρέπει να είναι κρύα, με το σιρόπι ζεστό.

Tags: , , , , ,

Σάββατο, Νοεμβρίου 21st, 2009 ΓΛΥΚΑ Χωρίς σχόλια

ΣΑΡΑΓΛΙ ΞΑΝΘΗΣ

Ένα μοναδικό σιροπιαστό γλυκό το σαραγλί της Ξάνθης και ο λόγος στις μικρές η μεγάλες μπουκιές από τα ψημένα φύλλα με καρύδια .
saragli.jpg

Υλικά
1  κιλό φύλλα κρούστας για γλυκά ταψιού

500 γρμ ψιλοκομμένα καρύδια�
1 κουταλάκι γαρίφαλο
2 φλιτζάνια τσαγιού πρόβειο  βούτυρο
1 φλιτζανάκι τριμμένη φρυγανιά 

Για το σιρόπι
4 φλιτζάνια τσαγιού νερό
3 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη.
2 κουταλιές σούπας γλυκόζη
1 βανίλια

 

Εκτέλεση
• Ανακατεύετε τα καρύδια   με  το γαρύφαλλο και τη φρυγανιά�
• Βουτυρώνετε ένα  μέτριο ταψί και στρώνετε 2  φύλλα κρούστα,
• Τα πασπαλίζετε με λίγη γέμιση και μετά στρώνετε άλλο ένα, διπλώνετε τις πάνω και κάτω άκρες του και το κάνετε οριζόντιο ρολό το κόβετε σε ρολά 2 πόντων και γεμίζετε το ταψί σας μέχρι να σας τελειώσουν τα φύλλα..
• Βράζετε το βούτυρο αφαιρείτε τον αφρό και το περιχύνετε  μια κουταλιά της σούπας σε κάθε ένα σαραγλί .
• Ψήνετε στους 160  βαθμούς για 1 ώρα μέχρι να μοσχομυρίσει το καρύδι .
• Βάζετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τη βανίλια και τα βράζετε για 10   λεπτά προς  το τέλος ρίχνετε και τη γλυκόζη .
•  Ρίχνετε το σιρόπι ζεστό σε χλιαρό σαραγλί .�
• Σερβίρεται κρύο την άλλη ημέρα .

Tags: , , , , , ,

Σάββατο, Νοεμβρίου 21st, 2009 ΓΛΥΚΑ Χωρίς σχόλια

ΛΑΧΑΝΟ ΤΟΥΡΣΙ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ – ΘΡΑΚΗΣ

israel-amth-388.jpg
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό χοιρινό κρέας
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 ντομάτες σε κομματάκια χωρίς την φλούδα τους
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
1 κουταλιά κόκκινο πιπέρι
1 φλιτζανάκι λάδι
2 ποτήρια νερό
μισό κιλό λάχανο τουρσί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά το κρέας με κρύο νερό . Το στραγγίζουμε το έχουμε ήδη κομμένο σε  μέτρια κομμάτια, ρίχνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα με το  κρέας και  το ψιλοκομμένο κρεμμύδι ι τα σοτάρουμε  μέχρι να πιάσει κρούστα το κρέας και να ξανθίσει  το κρεμμύδι . Ρίχνουμε  μέσα  την ντομάτα  το αλάτι το κόκκινο πιπέρι  το νερό και θα το βράσουμε σε μέτρια φωτιά για 1/1/2 ώρα. Κατόπιν  θα έχουμε έτοιμη σάλτσα και εκεί ρίχνουμε το λάχανο τουρσί, αφού το έχουμε ξεπλύνει και ψιλοκόψει,  να βράσουν για περίπου μισή ώρα ……… σε μέτρια φωτιά …… δεν θέλει πολύ ανακάτεμα αυτό το φαγητό λίγο πριν το σβήσουμε ρίχνουμε και την ρίγανη .

Tags: , , , , ,

Σάββατο, Νοεμβρίου 21st, 2009 ΚΡΕΑΤΙΚΑ Χωρίς σχόλια

ΓΑΥΡΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

gauros-me-rizi_0.jpg
Για κάθε μια μερίδα θα χρειαστείτε
• τρεις γαύρους καθαρισμένους (και από τα κόκαλα) ανοιχτούς
• ένα φλιτζάνι ρύζι βρασμένο
• 3 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 1 καρότο τριμμένο
• δύο κουταλιές καρύδι τριμμένο
• 1 κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο
• μισό φλιτζανάκι ελαιόλαδο.

Εκτέλεση
Σοτάρετε στο λάδι τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το καρότο μέχρι να μαραθούν. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το ρύζι. Ανακατεύετε καλά και ρίχνετε το καρύδι και τον άνηθο. Τοποθετείτε τους γαύρους σε ένα μπολ (πήλινο) και στο κέντρο ρίχνετε όλο το μείγμα με το ρύζι. Ψήνετε για 10 λεπτά στο φούρνο. Όταν είναι έτοιμο για σερβίρισμα, αναποδογυρίζετε το μπολ μέσα σε ένα πιάτο
και καλή απόλαυση…

Tags: , , , , , , , ,

Σάββατο, Νοεμβρίου 21st, 2009 ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ Χωρίς σχόλια

ΒΑΡΕΝΙΚΑ

Ποντιακή  καταγωγή τα βαρενικα από το λέξη ζύμη,  ένα φαγητό με γεύση  του φρέσκου ζυμαρικού.

varenika.jpg
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό αλεύρι
2 φλιτζάνια  νερό
1 κουταλιά αλάτι
1 αυγό
Γέμιση
400 γρμ  μυζήθρα
5 κουταλιές της σούπας  αγελαδινό βούτυρο
3 κλωναράκια ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

• Βάζετε  το αλεύρι σε ένα μπολ  και ρίχνετε  το νερό το αυγό το αλάτι  και το ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια σφικτή ζύμη χωρίς να κολλάει, την αφήνεται να ξεκουραστεί για λίγο.
• Τη χωρίζετε σε μπαλάκια τα πασπαλίζετε με το αλεύρι και τα ανοίγετε σε φύλλα κατόπιν  τα κόβετε σε μικρά τετραγωνάκια  4χ4.
• Βάζετε στο κέντρο μια κουταλιά του γλυκού  μυζήθρα και τα διπλώνεται με τα δάκτυλα σας στα δυο, τα πατάτε λίγο με το πιρούνι στις άκρες για  να κολλήσουν  καλά.
• Σε μια κατσαρόλα βράζετε  νερό και προσθέτετε  μια κουταλιά αλάτι μαζί με  μια κουταλιά αγελαδινό βούτυρο.
• Τα βράζετε για 7 με 10 λεπτά  όταν ανέβουν στη επιφάνεια στραγγίζετε με μια τρυπητή  κουτάλα και τα βάζετε σε πιάτα .
• Τα ραντίζετε με λιωμένο αγελαδινό βούτυρο  και δυόσμο .

Συμβουλή μου

Όσο πιο μικρά τα κάνετε τόσο πιο αποδοτικά θα είναι στο βράσιμο και στη γεύση .

Tags: , , , , ,

Σάββατο, Νοεμβρίου 21st, 2009 ΖΥΜΑΡΙΚΑ Χωρίς σχόλια

ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕ ΜΑΥΡΑ ΛΑΧΑΝΑ

fasolia_me_mayra_laxana.jpg

Αυτό το φαγητό  μαγειρεύεται από Πόντιους που   έχουν  δίκες τους διατροφικές συνήθειες τόσο άπλες στη παρασκευή αλλά πολύ νόστιμες στη γεύση . Τα μαύρα λάχανα όπως τα λένε είναι σκούρα πράσινα και βγάζουν παρά μόνο φύλλα. Έχουν φέρει σπόρο από το Πόντο και τα έχουν στην αυλές τους , γίνονται και  καλά ντολμαδάκια  με κρέας .
Υλικά
• 500 γρμ  άσπρα φασόλια
• 2 ντομάτες
• 1 ξερό κρεμμύδι
• 1 ματσάκι μαύρα λάχανα
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 2 κουταλιές καλαμποκίσιο αλεύρι
• 1 κουταλάκι  κόκκινο πιπέρι
• Αλάτι

Εκτέλεση

Από την προηγούμενη μέρα μουσκεύετε τα φασόλια .Την  επομένη τα βράζετε στο   νερό που τα μουσκέψατε  μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε  και κρατάτε δυο ποτήρια  από το ζουμί . Ψιλοκόβετε τα λάχανο, το κρεμμύδι, τις ντομάτες , σοτάρετε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτετε τα λάχανα και τα αφήνετε μέχρι να μαραθούν
Προσθέτετε τις δυο κουταλιές αλεύρι για  σύμβραση (χαράτς) στη συνέχεια βάζετε τα φασόλια με  το ζουμί τους , το αλάτι και το κόκκινο πιπέρι. Τα σιγοβράζετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά .

Tags: , , , , ,

Σάββατο, Νοεμβρίου 21st, 2009 ΟΣΠΡΙΑ Χωρίς σχόλια

Παρουσίαση στον διαδικτυακό τόπο «Αθήναιου Βορβορυγμοί»

stellaspanou.jpg

Μία μονάδική συνταγή καθώς και μία ακόμα πιο μοναδική παρουσίαση της Στέλλας Σπανού μπορείτε να βρείτε στο blog «Αθήναιου Βορβορυγμοί».

Ακολουθεί ένα απόσπασμα απο την παρουσίαση:

«…Αν η ανδρική περσόνα του Αθήναιου υπήρχε τότε σίγουρα θα είχε μια φιλενάδα σαν τη Στέλλα, μια σύγχρονη Λωξάντρα αφού τα “καμώματα”, η πληθωρικότητα και το κανάκεμα τον αφορούν. Τη Λωξάντρα θα την είχε γκόμενα όχι μανούλα, να τον στριμώχνει στη γωνία που κάνει το ψυγείο με τα ντουλάπια, να του παραχώνει στο στόμα ντολμαδάκια γιαλαντζί και να του κάνει διάφορα “γούστα” όπως θαρρώ ότι τα λένε στη Θεσσαλονίκη τα γαστρονομικά και όχι μόνο έκτροπα….»

Για να διαβάσετε όλη την παρουσίαση καθώς και την συνταγή πατήστε εδώ.

Σάββατο, Νοεμβρίου 21st, 2009 Χωρίς κατηγορία Χωρίς σχόλια

Slideshow

Εκδόσεις

 

 

Σύνδεσμοι

 


Brought To Light By Lightform