Archive for Μαΐου, 2009

Γαύρος αχνιστός

gayros-axnistos_0.jpg

υλικά

1 κιλό γαύρο
1 φλιτζανάκι λάδι
2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη
χυμός  ενός λεμονιού
αλάτι

 

Εκτέλεση
Αφού έχουμε καθαρίσει τα ψάρια  κόβουμε και τα κεφάλια τους , τα βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με νερό ισα  να τα σκεπάσει  .
Ρίχνουμε το αλάτι και τα αφήνουμε γύρω στα 7  λεπτά να βράσουν μέχρι να ρουφήξουν το νερό , κατόπιν προσθέτουμε  το λάδι  και μετά από 3 λεπτά και τον χυμό του λεμονιού……… λίγο πριν να τα αποσύρουμε  από την φωτιά ρίχνουμε και τη ρίγανη………

Tags: , , , , , ,

Τρίτη, Μαΐου 5th, 2009 ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ Χωρίς σχόλια

ΑΝΘΟΙ-

Όλα  τα  λαχανικά έχουν ανθίσει πια και τι καλύτερο από ένα πολύ απλό πιάτο από ανθούς πράσινων κολοκυθιών.
 Πρόκειται για μια συνταγή που προέρχεται από τη νότια Θάσο και αποτελεί ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό, πριν προχωρήσετε στο κυρίως πιάτο.
Το ορεκτικό  αυτό συνοδεύεται ΜΟΝΟ με ντόπιο τσίπουρο η ούζο .

 kollokithoanthi-tiganiti-thasos_0.jpg


Υλικά για 4 άτομα

24 ανθοί από πράσινα κολοκύθια*
1 φλιτζανάκι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Θάσου
150 γραμμάρια τυρί φέτα
Αλεύρι-νερό
Αλάτι
Δυόσμος

Εκτέλεση
Πλένετε καλά τους ανθούς, και βγάζετε τους μίσχους ( τα μικρά κίτρινα βλασταράκια  που έχουν μέσα τους ) τους στεγνώνετε σε χαρτί κουζίνας και τους αλατίζετε ελαφρώς.
 Σε ένα βαθύ πιάτο  θα βάλετε  το αλεύρι με  λίγο νερό ίσα που  να γίνει  χυλός ( κουρκούτι) εκεί θα τους βουτήξετε ( προσοχή να μην στάζουν )και  τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να ξανθύνουν.
Όταν τους σερβίρετε στο πιάτο ρίχνετε τριμμένη φέτα και λίγο δυόσμο.

 

*ανθούς μπορείτε να προμηθευτείτε από… τον κήπο της γειτόνισσας ή και από ορισμένα οπωροπωλεία..  ( εάν  τους μαζέψετε εσείς η ιδανική στιγμή τους είναι το πρωί που έχουν ανοιχτά τα πέταλα τους )
Οι ανθοί έχουν μια ντελικάτη γεύση , γίνονται επίσης γεμιστοί με ρύζι και μυρωδικά όπως και πολύ καλή πίτα με τυριά  .

Tags: , , , , , , , ,

Ντολμαδάκια .Σαρμαδάκια

Έχουν ανθήσει όλα τα πράσινα αμπελοφυλλαράκια ,για να  συνοδέψουν τα σταφύλια  στην πορεία τους  προς το κρασί .
Οι μικρές πράσινες λαχταριστές μπουκίτσες, πραγματικός πειρασμός τα σαρμαδακια  με τα ανοιξιάτικα αμπελόφυλλα που δεν μπορεί κανείς    να τα  αντισταθεί .
Ένα φαγητό εποχής τα σαρμαδάκια η ντολμαδάκια  ,τυλιχτά που   μέσα τους κλείνουν όλες τις μυρωδιές από τον δυόσμο το φρέσκο κρεμμυδάκι όλα αυτά  τα χορταρικά σε ένα  πάντρεμα με το ρύζι  η  το κρέας ………….

 sintagess-085-2.jpg

 

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ( ΜΟΝΟ ΜΕ  ΡΥΖΙ )

ΥΛΙΚΑ

100 αμπελόφυλλα *
500 γρ ρύζι Καρολίνα
1 μεγάλο κρεμμύδι
150 γρ ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/3 ματσάκι δυόσμο �
1/4 ματσάκι μάραθο( μάλαθρο )
1 κουταλιά σούπας  αλάτι
1/2 κουταλάκι γλυκού μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι γλυκού μπαχάρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
χυμός από μισό λεμόνι.
1κεσεδακι στραγγιστό γιαούρτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τα αμπελόφυλλα  τα βουτάμε σε ζεστό νερό  για να τα ζεματίσουμε για πολύ λίγο , τα στραγγίζουμε ..
 Θα τρίψουμε  το κρεμμύδι     και μέσα σε ένα μπολ  θα ανακατέψουμε όλα τα υλικά μαζί και  το λάδι
έτσι  έχουμε  έτοιμη την γέμιση .
Θα βάλουμε μια κουταλιά του γλυκού σε κάθε ένα φύλλο και θα το τυλίξουμε σφιχτά .
Τοποθετούμε κάτω στην κατσαρόλα κάποια φύλλα  άδεια και μετά θα βάλουμε τα τυλιχτά όχι απαραίτητα σε σειρά για να βράσουν καλύτερα . Βάζουμε νερό τόσο όσο να σκεπάσει όλα τα σαρμαδάκια   και ένα πιάτο από  πάνω τους για μα μην μας ανοίξουν στο βράσιμο ……. Ρίχνουμε και το λεμόνι …… θα τα βράσουμε  35 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ……
Σερβίρεται  με κρύο στραγγιστό γιαούρτι  και  δυόσμο.

*Θα τα βρείτε να τα αγοράσετε  στα μανάβικα ,η κάντε και  καμία εκδρομή έξω από τις πόλεις  όπου υπάρχουν  αμπέλια  για να τα μαζέψετε μόνοι σας για να νιώσετε και την φύση που ανθίζει   ( τα δυο-τρία  πρώτα φύλλα  από την κορυφή είναι τρυφερά και κατάλληλα για ντολμαδάκια).

Καλή σας όρεξη

Tags: , , , , , , ,

Slideshow

Εκδόσεις

 

 

Σύνδεσμοι

 


Brought To Light By Lightform