Archive for Απριλίου, 2009

ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΠΙΡΟΣΚΙ( απο το Βιβλίο μου “Ερωτας γεύσεων΄Εκδοση 2006)

Ενα εύκολο πιτάκι με τυρί  η με πατάτα η  ακόμη και με κασέρι η ζαμπόν ανάλογα την όρεξη σας .

piroski.jpg

ΥΛΙΚΑ
1 φλιτζάνι . χλιαρό νερό
2 κουταλάκια . αλάτι
]/2. Κουταλάκι  ρίγανη
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
4 φλιτζάνια  . αλεύρι
2 κουταλιές .  καλαμποκέλαιο
4-5 βρασμένες πατάτες ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια ξηρά ψιλοκομμένα
4-5 κουταλάκια άνηθο
2 φλιτζάνια . καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

ΥΛΙΚΑ
Μέσα σε ένα μπολ διαλύετε τη μαγιά με το χλιαρό νερό. Προσθέτετε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύετε μέχρι να δημιουργηθεί ένα μαλακό ζυμάρι. Το αφήνετε για 30 λεπτά να «ξεκουραστεί» και να φουσκώσει. Το χωρίζετε σε μπαλάκια 100 γραμμ. το καθένα και τα ανοίγετε με τα δάχτυλα σε λεπτά φύλλα (αφού προηγουμένως βρέξετε με λίγο λάδι τα δάχτυλα σας).

Μέσα στο καλαμποκέλαιο σοτάρετε τα κρεμμύδια, τις πατάτες και τον άνηθο. Κατόπιν προσθέτετε 1 κουταλιά αλάτι και τη ρίγανη.

Απλώνετε σε κάθε φύλλο λίγη γέμιση και διπλώνετε. Τηγανίζετε τα πιροσκί σε καυτό λάδι σε μέτρια φωτιά.

Tags: , , , , ,

Δευτέρα, Απριλίου 13th, 2009 ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ, ΠΙΤΕΣ, ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΑ Χωρίς σχόλια

Πασχαλινά Αυγά

 

eggs.jpg 

Με αυτόν το τρόπο δεν περνάει χρώμα στα αυγά όπως γίνεται με τις χημικές μπόγιες και έχετε ένα κάτασπρο αυγό για φάγωμα .

Υλικά

2 κιλά φλούδες από άσπρα κρεμμύδια (για κίτρινο χρώμα)
3 παντζάρια (για κόκκινο χρώμα)
Λίγο ξύδι  για να τονώσει το χρώμα .
Κλασικά λίγο ελαιόλαδο για τι γυαλάδα .
Γεμίζετε μια κατσαρόλα με νερό και ρίχνεται τα κρεμμύδια ,τα βράζετε μέχρι να βγάλουν το χρώμα τους τα στραγγίζετε . Βάζετε μέσα στο χρωματισμένο νερό λίγες σταγόνες ξύδι και τα αυγά και βράζετε . Εάν τα βράσετε μαζί με τα παντζάρια θα γίνουν ένα ωραίο κρασουλί χρώμα άμα θέλετε πιο κόκκινο θα βάλετε πιο πολλά παντζάρια.
Κατόπιν τα στεγνώνεται σε χαρτί κουζίνας και τα περνάτε με λίγο ελαιόλαδο .

Tags: , , , , , ,

Δευτέρα, Απριλίου 13th, 2009 ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ Χωρίς σχόλια

ΑΡΝΙ ΜΕ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟ

anri_me_kouskous.jpg

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό Αρνί (μπούτι) σε μερίδες
1 ½ φλιτζ. Κουσκούσι
2 Κρεμμύδια
2 Ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας Ντοματοπελτέ
6 ποτ. Νερό
1 φλιτζ. Ελαιόλαδο
4-6 κόκκους μαύρο Πιπέρι
1 κουτ. Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά, ψιλοκόβουμε τις ντομάτες. Στη συνέχεια σοτάρουμε στο μισό λάδι τις μερίδες του αρνιού. Όταν πιάσει κρούστα από όλες τις πλευρές, προσθέτουμε την ντομάτα. Συνεχίζουμε με τον ντοματοπελτέ, τους κόκκους πιπεριού και το αλάτι.
Μετά ρίχνουμε όλο το νερό και αφήνουμε το κρέας να βράσει στη σάλτσα του για 30 λεπτά.
Παράλληλα, ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για λίγο στο υπόλοιπο λάδι. Στα κρεμμύδια, ρίχνουμε και το κουσκούσι για να σοταριστεί λίγο και να πάρει γεύση. Το ανακατεύουμε καλά και το αποσύρουμε σύντομα από τη φωτιά. Επίσης, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα ταψί ή πυρέξ, χύνουμε το ζωμό από το αρνί και στη συνέχεια, προσθέτουμε το κουσκούσι και τα κρεμμύδια. Τοποθετουμε και τις μερίδες του αρνιού και ανακατεύουμε. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
Όταν βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο, σκεπάζουμε το πυρέξ με μία πετσέτα για να μη στεγνώσει το κουσκούσι και να φουσκώσει σε όλο του το μεγαλείο.
Συνοδεύεται τέλεια με μία σάλτσα φτιαγμένη από στραγγιστό γιαούρτι, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και μπούκοβο.

Tags: , , , , , ,

Τετάρτη, Απριλίου 1st, 2009 ΚΡΕΑΤΙΚΑ Χωρίς σχόλια

ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ( απο το Βιβλίο μου “Ερωτας γεύσεων΄Εκδοση 2006)

tarakokeftedes.jpg

Υλικά

1 κιλό πράσα ψιλοκομμένα
150 γραμμ. άσπρο ταραμά
1 ½ φλιτζάνια . ελαιόλαδο
1 κουτί σόδα αναψυκτικό
2 φλιτζάνια . αλεύρι λευκό
1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Ψιλοκόβετε τα πράσα και τα σοτάρετε με το μισό ελαιόλαδο, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Κατόπιν τα στραγγίζετε.

Βάζετε τον ταραμά σε ένα μπολ, ρίχνετε τη σόδα και τον «λιώνετε» με πιρούνι.

Στη συνέχεια ρίχνετε τα πράσα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος πολτός.

Παίρνετε μείγμα με ένα κουτάλι, το πλάθετε σαν κεφτεδάκι και το τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο . Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα. Αφού ψηθούν, τους βάζετε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.

Σερβίρονται ζεστοί.

Tags: , , ,

Τετάρτη, Απριλίου 1st, 2009 ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ, ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΑ Χωρίς σχόλια

Slideshow

Εκδόσεις

 

 

Σύνδεσμοι

 


Brought To Light By Lightform