Archive for Δεκεμβρίου, 2008

Kαβουρμάς Θράκης

Καβουρμάς

 kaboyrmas.jpg

Το γευστικό  σήμα κατατεθέν  της Θράκης είναι ο καβουρμάς ,γίνεται με ανάμιξη η μεμονωμένα   από το καθένα  από του αρνίσιου, χοιρινού  μοσχαριού, η πρόβειου  κρέατος, που  κρατώντας το λίπος τους και με η  χωρίς τα κόκαλα  τους καβουρντίζεται ώρες μέχρι να αρχίσουν  να λιώνουν  .
Με  την   προσθήκη  από κατάλληλα μπαχαρικά όπως το μαύρο πιπέρι, το κόκκινο και  λαχανικά όπως πράσο η δάφνη, έχουμε ένα  γευστικότατο κρέατοσκεύασμα  που χρησιμοποιείτε:

traki.jpg
σε πίτες
σε σούπες
μόνο του με  ουζάκι   και καλή παρέα
με αυγά
σε ζυμαρικά δεν χρειάζεται πολύ βράσιμο ίσα  να λιώσει λιγάκι
με μανιτάρια
σαγανάκι
χωρίς πάντα να προσθέτετε  λάδι γιατί διαθέτει αρκετό  λίπος από μόνος του.

Tags: , , , , , , ,

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 15th, 2008 Τοπικά Προϊόντα Χωρίς σχόλια

Συνταγή:Καβουρμάς σε πήλινο

Ατομική μερίδα

Υλικά
150 γρμ καβουρμά
1 φέτα τυρί φέτα
1 ροδέλα ντομάτα
1 καυτερή πιπεριά κατά προτίμηση
2 κομματάκια σκόρδο
πολύ λίγο αλάτι
λίγο μπουκοβο

kavourmas-thrakis.jpg
Εκτέλεση

Σε ένα μικρό πήλινο. Τοποθετείτε  το κομμάτι του καβουρμά  κάτω  και συνέχεια  τη φέτα την ντομάτα, το σκόρδο και την πιπεριά .
Το ψήνεται στους 180 στο γριλ  για 10 λεπτά .
Δεν χρησιμοποιείται καθόλου λάδι  και μάλιστα ο καβουρμάς θα σας βγάλει λίπος μπορείτε να το στραγγίξετε κρατώντας ανάποδα ένα πιάτο  προς το πήλινο .
Πασπαλίζετε  με το μπουκοβο και τρώγετε ζεστό .

Tags: , , , , , , ,

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 15th, 2008 ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ, Συνταγές Χωρίς σχόλια

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΡΟΦΟΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΣ

ΡΟΦΟΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ  ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

rofos-agioritikos_0.jpg
ΥΛΙΚΑ

2-3 φέτες από  το ψάρι
2 μέτριες πατάτες
1 πράσινη πιπέρια σε κομματάκια
2 σκελίδες  σκόρδου  σε κομματάκια
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
αλάτι
¼ ματσάκι μαϊντανό
χυμός από 1 λεμόνι
1 ποτήρι νερό ζεστό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σοτάρετε στο  λάδι την πιπεριά και το σκόρδο ,προσθέτετε τις πατάτες σε φέτες και μετά από 3-5 λεπτά και το ψάρι, ρίχνετε το νερό να τα σκεπάσει, το αλάτι και τα αφήνετε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά.
Προς το τέλος  περιχύνετε με  το χυμό λεμονιού και λίγο πριν το αποσύρετε πασπαλίζετε με το μαϊντανό .

Tags: , , , , , , ,

Κυριακή, Δεκεμβρίου 7th, 2008 ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ, Συνταγές Χωρίς σχόλια

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ

 

elies-xalkidikis.jpg

Η Χαλκιδική, ένας τόπος ευλογημένος με φυσική ομορφιά, έχει να επιδείξει μία γαστρονομική ταυτότητα από αγνές, εύγευστες και πρωτογενής πρώτες ύλες που παράγονται στην εύφορη γη της και αποτελούν τη βάση σπάνιων παραδοσιακών συνταγών. Η γη αυτή γεννάει κάθε λογής ζουμερά κρεατικά, αγνά τυροκομικά, πίτες με μπόλικη γέμιση, άφθονα λαχανικά, αρωματικά κρασιά, μυρωδάτα φρούτα, νόστιμο ελαιόλαδο και ελιές, φρέσκα ψάρια, παστά, μέλι και πολλά άλλα υπέροχα καλούδια.

 pourlides-xalkidiki.jpg

Απλή, πρακτική και νόστιμη, η κουζίνα της Χαλκιδικής δημιουργεί επιτυχημένους συνδυασμούς γεύσεων τέτοιους που της προσδίδουν εξαιρετικά υψηλή γαστρονομική αξία, διατηρώντας παράλληλα την αθωότητά της. Η Χαλκιδική διαθέτει πολλές αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές που διατηρήθηκαν με ευλάβεια από τη γαστρονομική παράδοση των ντόπιων κατοίκων, όσο και των προσφύγων, από τη λιτή Αγιορείτικη κουζίνα  και την καθαρή μακεδονίτικη γεύση. Όλα αυτά μαζί  είναι ότι καλύτερο μπορεί να περιέχει ο όρος « Μεσογειακή Διατροφή».

xalkidiki-2-361.jpg
Το απόθεμα των γεύσεων και των παραδοσιακών γεύσεων αποτελεί μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά για τη Χαλκιδική, η οποία συντηρείται σήμερα αυτούσια τόσο στα σπιτικά γεύματα όσο και στην κουζίνα των χώρων εστίασης και των περισσότερων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων της περιοχής. Επιπλέον, είναι βάση για την Παρασκευή συνταγών υψηλής γαστρονομίας από αξιόλογους σεφ και επώνυμους επαγγελματίες.

Tags: , , ,

Κυριακή, Δεκεμβρίου 7th, 2008 Τοπικά Προϊόντα Χωρίς σχόλια

Θρακιώτικη κουζίνα.

mix_1.jpg
Τόπος με διαφορετικές   διατροφικές συνήθειες η   Θράκη, αφού η κουζίνα της  διαμορφώθηκε μέσα από μια  πολυπολιτισμική συμβίωση κουλτούρας ανθρώπων με διαφορετική  καταγωγή, όπου ο καθένας τους κουβαλά την δικά του γαστρονομική ιστορία τη γεύση του , έτσι έχουμε μια κουζίνα ιδιαίτερα περίτεχνη και εντυπωσιακά  γευστική.
Η κουζίνα στη Θράκη έχει γεύση (λόγο της μεγάλης κτηνοτροφίας), από λουκάνικα (τα λεγόμενα πέταλα) τους παστουρμάδες και τους  καβουρμάδες(βραστό κρέας στο λίπος του με μπαχαρικά ), τα πλιγούρια, τους τραχανάδες και τους χειροποίητους γιουφκάδες με την πρώτη υλη το σιτάρι της   τοπικής παραγωγής .

Τα  γιαούρτια με τη φρέσκια πέτσα , τα  παστά ψάρια τα διάφορα ψαρικά, τα ευωδιαστά  κουρμπάνια, και τα  ρετσέλια τα τσίπουρα και τα σιροπιαστά γλυκά με τις μοσχοβολιές από τα αμύγδαλα και τα καρύδια με το βούτυρο , τα σουτζούκια με τα ανατολίτικα μείγματα..
Οροσειρές με αρωματικά χόρτα με το άρωμα της ανέπαφης φύσης ,μέσα στα απέριττα χωριά όπου , ξαναβρίσκουμε τις χαμένες γεύσεις και ανακαλύπτουμε τη γοητεία αυτού του τόπου και των  φιλόξενων ανθρώπων.�

Η Θράκη διαθέτει τόσο πλούτο σε πρώτες ύλες μέσα από   το θρακιώτικο πέλαγος  και τις εύφορες πεδιάδες, όπου παράγονται υλικά με ποσότητα και ποιότητα,. Ο επισκέπτης , στην συνάντηση του με τη γεύση της Θράκης θα βρει  απολαυστικούς δρόμους, ικανούς να  του διευρύνουν  τις γαστρονομικές του  συνήθειες που θα τα αναζητήσει ξανά και ξανά .

Tags: , , , , ,

Τρίτη, Δεκεμβρίου 2nd, 2008 Τοπικά Προϊόντα Χωρίς σχόλια

Slideshow

Εκδόσεις

 

 

Σύνδεσμοι

 


Brought To Light By Lightform